» Update: Senarai pelajar yang tiba di Jeddah & Malaysia «

Jamil Khir berkata, pelajar di negeri di bawah pakatan pembangkang yang tidak menerima bantuan kerajaan negeri pula boleh mendaftar di portal Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) bagi mendapatkan bantuan.

Followers

Friday, February 18, 2011

Malaysian Students Confident Egyptian Universities Will Postpone Examinations

By Nur Firdaus Abdul Rahim

KUALA LUMPUR (Bernama) -- Malaysian students at Egyptian universities are confident the institutions will postpone examinations scheduled for the very near future, as the current situation does not allow them to return to the conflict-stricken Egypt.

Egypt's Malaysian Medical Students Association of Mansourah University academic committee member Muhammad Azrul Azizi said he had sent an email to the university, asking for extension of leave and explaining the reasons for them not being able to return for the examinations.

However, he said, the appeal was left unattended.

"Students who are still there have also advised us not to rush back and just ignore the university's intolerant attitude since we are still waiting for the government's final decision on when we should return.

"Usually, the university will not carry out the examinations if most students are unable to be present...so, we are confident that they will postpone the examinations for this semester until all students return to the university," he told Bernama when contacted here Wednesday.

He was commenting on the dilemma of Malaysian students in being unable to return to Egypt soon to sit for the university examinations.

The higher education ministry today sent several of its officers to Egypt to discuss with the Egyptian universities on issues concerning Malaysian students who were affected by the country's recent political conflict.

Currently, there are 200 Malaysian medical students who have yet to return home from Egypt due to several reasons, including undergoing practical training.

One of them, Muhammar Amin, when contacted, said the security aspect in Egypt was still not stable.

He said, although street demonstrations had ended and most banks and retail outlets operating as usual, the number of policemen safeguarding the city was still insufficient.

"The police have yet to fully discharge their duties and there is no 100 per cent guarantee that Malaysian students will be safe if they return in the very near future," he said.

Right now, he said, the remaining students there were taking their own initiatives to ensure safety like by contacting each other frequently, as well as informing the Malaysian Embassy of their whereabouts.

-- BERNAMA

Penuntut Malaysia Yakin Peperiksaan Di Mesir Akan Ditangguh

KUALA LUMPUR, 16 Feb (Bernama) -- Pelajar Malaysia yang menuntut di Mesir yakin pihak universiti akan menangguhkan peperiksaan yang dijadual berlangsung dalam masa terdekat ekoran situasi semasa masih tidak mengizinkan mereka untuk kembali ke negara yang bergolak itu.

Anggota Jawatankuasa Akademik Persatuan pelajar Perubatan Malaysia di Universiti Mansourah, Mesir, Muhammad Azrul Azizi berkata beliau telah mengirimkan emel merayu pihak universiti supaya memanjangkan tempoh cuti dengan memaklumkan alasan mengapa mereka tidak dapat pulang untuk peperiksaan tetapi rayuannya itu tidak dilayan pihak universiti.

"Malahan pelajar masih berada di sana turut menasihati kami supaya tidak terburu-buru untuk pulang dan mengabaikan sikap tidak bertoleransi pihak universiti itu memandangkan kami masih menunggu keputusan daripada kerajaan bila boleh kembali ke sana.

"Kebiasaannya pihak universiti tidak akan meneruskan peperiksaan jika ramai pelajar yang tidak dapat menghadirkan diri...jadi kami yakin mereka akan menangguhkan sesi peperiksaan untuk semester ini sehingga semua pelajar pulang," katanya ketika dihubungi Bernama di sini pada Rabu.

Beliau diminta mengulas dilema yang dihadapi penuntut Malaysia yang tidak dapat kembali ke Mesir bagi menghadapi peperiksaan yang dijadual dalam masa terdekat.

Kementerian Pengajian Tinggi pada Rabu menghantar beberapa pegawainya ke Mesir selepas mendapat kebenaran daripada Majlis Keselamatan Negara (MKN) bagi mengadakan rundingan dengan universiti di sana berhubung kedudukan penuntut Malaysia yang terjejas ekoran krisis politik di negara itu.

Pada ketika ini terdapat kira-kira 200 penuntut Malaysia yang tidak pulang ke tanah air menerusi Ops Piramid atas pelbagai alasan termasuk sedang menjalani latihan amali di hospital di sana.

Sementara itu, penuntut perubatan University Mansoura, Muhammar Amin yang tidak pulang ke tanah air ketika dihubungi berkata aspek keselamatan di Mesir belum stabil.

Beliau berkata ini kerana walaupun demonstrasi jalanan sudah berakhir dengan institusi kewangan serta kedai menjual keperluan harian telah dibuka, jumlah anggota polis yang mengawasi kegiatan jenayah jalanan masih kurang.

"Pihak polis masih belum menjalankan tugas sepenuhnya dan tiada jaminan 100 peratus pelajar Malaysia akan selamat jika kembali dalam masa terdekat, " katanya kepada Bernama.

Beliau berkata pasa masa ini, penuntut Malaysia yang tidak pulang mengambil inisiatif sendiri menjaga keselamatan seperti saling menghubungi di antara satu sama lain.

Muhammar berkata mereka juga sentiasa menghubungi pihak kedutaan bagi memaklumkan setiap pergerakan mereka dan mendapatkan maklumat terkini tentang situasi di bandar-bandar utama di negara itu.

-- BERNAMA